Det är mitt i sommaren, men det hindrar inte skidåkare från att tänka framåt. Det svenska skidskyttelandslaget ligger i hårdträning på hemmaplan i Östersund. Det är där som den andra tävlingshelgen i världscupen 20/21 kommer att köras, vilket kan vara en fördel för både nya och erfarna åkare.
Nya tillskott i landslaget
Ingen har nog missat nyheten om att längdskidåkerskan Stina Nilsson har bytt sport och gått över till skidskyttelandslaget. Med fem tidigare OS-medaljer och sju VM-medaljer förväntas hon, förutsatt att hon lär sig behärska geväret, kunna utmana landslagsstjärnan Hanna Öberg. 2019 vann Öberg sitt första VM-guld i favoritgrenen distans och bet365 odds och nyhetssajt rapporterade om segern, som hon vann just i Östersund. En säsong senare vann hon hela distanscupen. Stina Nilsson har en lång väg att gå för att utmana sin landsmaninna. Oddsen för damernas första tävlingar har ännu inte offentliggjorts. Däremot är det Johannes Thingnes Bø, som vann herrarnas totala världscup förra säsongen, som förväntas vinna den första tävlingen i sprint. Norrmannens odds är 1.30, medan övriga deltagare har oddset 3.40.
Utöver Stina Nilsson finns det andra tillskott i landslaget i form av tränare och nya ledare. Rikard Grip, som tidigare arbetade som landslagschef i längdlandslaget, är numer generalsekreterare i skidskytteförbundet. Marcus Bystedt, som var fysioterapeut för längdlandslaget, kommer att arbeta halvtid med skidskyttarna. Ola Ravald, som är längdåkaren Linn Svahns personliga tränare, tar på sig rollen som tekniktränare. SVT rapporterar att hans jobb blir att förfina skidskyttarnas åkteknik.
Ny sprintgren
Det är inte enbart nya ansikten som kommer att synas i och intill spåren i vinter. Enligt Aftonbladet kommer en helt ny gren att finnas på tävlingsschemat. Under säsongens sista tävlingshelg, som arrangeras i Oslo mellan den 18 och 20 mars, kommer 30 åkare att tävla i supersprint. Det är en helt ny gren som kan komma att avgöra hela världscupen. Grenen är uppdelad i ett kval och en final. 30 åkare kommer att starta i finalens masstart. Därefter ska de åka fem korta varv och skjuta två liggande och två stående. Herrarna kommer att köra en bana på 6 km medan damerna kommer att köra 4 km. Åkarna har blandade åsikter om den nya grenen. De flesta är överens om att det ska bli roligt med en ny gren, men de är kritiska till att den kan avgöra totalcupen om det är jämnt i ställningen.
Världscupen i skidskytte kommer att se annorlunda ut kommande säsong. Dels kommer tävlingshelgerna att vara färre men också kortare. Östersund, som i flera år har varit den oskrivna startorten, kommer inte att starta årets säsong. Staden kommer istället att vara värd för den andra deltävlingen, som hålls mellan den 3-6 december. Enligt det internationella skidskytteförbundet, IBU, kommer det nya upplägget att effektivisera säsongen och vara positivt både för åkare och publik.
Det är svårt att inte längta till dess att man kan ge sig ut i skidspåren igen. Nu gäller det för landslaget att ligga i hårdträning inför säsongsstarten. Förhoppningsvis kommer vi att få se en kamp om placeringarna i totalen, såväl som inbördes i landslaget.