Som elitidrottsman lever man ständigt på gränsen av sin fysiska gräns, ständigt nära gränsen som är allt annat än hälsosamt. Däremot lär vi elitidrottare kunna leva ett långt hälsosamt liv efter elitkarriären, mycket på grund av lärdomarna man får av att lära sin kropp och äta bra mat. För idag pratar det alldeles för lite om folkhälsan i Sverige, blir mest snack om hur mycket man ska satsa på vården. Ingen pratar om varför vården kostar pengar. Just nu simmar den f.d. proffstriatleten Jonas Colting runt Gotland för att väcka intresse för just folkhälsan och att det bl.a. ska byggas fler simhallar så fler kan lära sig simma och på sikt undvika fler drunkningsolyckor. Det borde väl vara värt att satsa på olika motionsformer om färre personer förolyckas.
Just nu är det politiveckan i Almendalen på Gotland som jag har följt på kvällarna, men ingen nämner folkhälsan, bara om välfärden och hur mycket man ska satsa på vården. Jonas Sjöstedt pratade till stor del hur illa (vilket det är) att ett nazistiskparti få vara med under veckan. Jag tycker det borde vara bättre och mer intressant att prata om de tio miljonerna som bor i Sverige och försöka förbättra folkhälsan, istället för att prata om de 150 (fler är dem tydligen inte) i det nazistiska partiet.
Denna vecka är det en stor fotbollscup som heter Storsjöcupen och det är väldigt mycket aktivitet i området. Bra på många sätt. Något som jag har lagt märke på är att dessa många ungdomar småhandla en massa onyttigheter som de ska snaska i sig och sen försöka spela fotboll på. Ett problem är också att det säljs alldeles för mycket onyttigheter generellt på olika idrottsevenemang, där skulle istället finnas tillgång till bra mat och alternativ till näringsrika mellanmål med mera. Bland livsmedel som läsk, vatten och mjölk är vatten i flaska dyrast och det måste troligtvis vara det största lurenderiet i Sverige i modern tid. Vatten i kran är flera gånger billigare och godare i dagens Sverige. Läsk är billigast och innehåller väldigt mycket socker. Tyvärr ser jag inga ungdomar och eller inga vuxna dricka en halvliter mjölk än en halvliter läsk i offentliga miljöer.
Kunskapen på vad vi stoppar i oss måste bli mycket bättre. Idag är det så lätt att få tag på billig skräpmat, som verkligen är just skräpmat. Mat måste få kostar och den ska produceras i bästa möjliga mån närodlat. Något som både svensken och välfärden tjänar på. Enkel vanlig husmanskost är den bästa, då får du i dig det du behöver. Att gå på olika dieter eller dylikt är inget som jag tror på. Finns inga genvägar för att få en kropp som mår bra. Sunt fförnuft med bra kost och måttlig motion är framgångsreceptet för att må bra. En liknelse är när jag förklara för mina golfelever när de frågar när de får grönt kort, då svarar jag att grönt kort är inget du får, det är något du förtjänar.
Som liten har jag fått lära mig att man måste göra någonting för att komma någonvart. Idag är jag väldig tacksam över att kunna växa upp på landet där jag tidigt fick lära mig vara kreativ. Eftersom det inte gick några bussar där jag bodde så cyklade jag överallt jag skulle till. Trots jag är född på 90- talet som sägs som den curlade generationen så måsta jag varit ett stort undantag, mest positivt nu med facit i hand. Jag kunde t.ex. gå ut i kohagen och lira fotboll med korna där, kände mig alltid bäst då kor är väldig långsamma och har ganska dålig motorik. Jag kunde periodvis vara ganska mycket inomhus med när jag växte upp, spelade precis som många andra killar dataspel. TV- tid blev det en del med när man var liten, eller snarare när det gick att se på TV, vilket ibland berodde på vädret. Ibland fick man in en tysk TV- kanal, annars var det SVT, TV4 och två danska kanaler som man hade att välja på om man ville se på TV. Inte konstigt man försökte vara ute och vara aktiv.
Som sagt så tror jag kunskapen är för dålig när det kommer till sin egen hälsa. Jag är själv en gottegris utan dess like men är väldigt noga med vad jag behöver få i mig för att kunna prestera på topp och att må så bra som möjligt. Jag hoppas verkligen att man våga prata mer om den svenska folkhälsan och jobba förebyggande för att fler ska hålla sig friskare längre och för att minska kostnaderna i vården.
Investering i folkhälsa betalas i framtiden, kom ihåg var ni hörde det för första gången.
Bra skrivet.
Tack!