månadsarkiv: augusti 2024

Träna på lite igen

Längesedan jag uppdaterade nu men i princip hela augusti så har det sätt ut såhär. Styrka ena dagen, kort kvaltitepass löpband andra dagen i ca: 30 minuter och vila tredje dagen. Och så har det rullat på sådär ungefär. Har hunnit med ett tuffare styrkepass på gym men resten lite lugnare hemma. Igår körde jag första löppasset ute, då jag var ledare tör TNT. Allt det senaste tiden har gått smärtfritt och glad att det verka funka bra nu så ska förhoppningsvis jobbar mindre framöver och tränar mer. Över 100 timmar jobbade jag förra veckan men hann ändå med lite träning. Har inga mål framöver så tar det sakta men säkert med träningen. Men som sagt så rullar det på lite smått igen.

1,5 timmar klassiskt på rullskidbanan

Lyckades idag den 16:e augusti notera mitt längsta pass på drygt två månader, jag åkte klassiskt på 4:or i hela 1:31 timmar. Allt detta på rullskidbanan i Östersund, 135 (70%) hade jag i snittpuls och hann ta mig 26,74 kilometer, vilket resulterade i 17,6 km/h i snittfart. 460 höjdmeter togs och hade en ganska bra känsla men lite hög puls möjligen. Fick bakslag igår efter skidgångpasset men idag kändes det återigen smärtfritt. Det verka vara klassiskt lugnt som gäller just nu.

Skidgångsintervaller

Har äntligen tränat på lite tufft igen. Skidgångsintervaller blev det i Litsbacken på vägen hem från plantsättningen. Var längesedan jag körde hårt nu och även i löpning, om än idag med hjälp av stavar. Ville mest testa hur det skulle gå, var smärtfri i alla fall men lite stel nu efteråt. Att driva puls var av förklarliga skäl inte så svårt. Har ju knappast tränat ihjäl mig senaste tiden.

Fyra intervaller lyckades jag skrapa ihop, en i A2, en mer tröskel typ A3- och en A3 och den sista A3+. Var bara två slag från max på sista intervallen men överlag kontrollerade intervaller men som ni säker förstår inga super ben som tog mig upp de 100 höjdmeterna. Körde två intervaller (1 och 3) i liftgatan, lite brantare och mätte 520 meter. De andra två intervallerna (2 och 4) kördes i backen, riktigt bra där och man fastnade inte i massa gräs så som längs liftgatan. Siffror:

  • 5:39 min – 157 (81%) snittpuls
  • 4:40 min – 166 (87%) snittpuls
  • 4:30 min – 173 (90%) snittpuls
  • 3:39 min – 180 (93%) snittpuls

Blev tillsynes rejält snabbare och snabbare och fick åtminstone 18 minuter i intervalltid så nöjd så.

Tillbaka i skogsarbete igen

Har den senaste tiden försökt träna alternativ träning, mest styrka och rörlighet för få bukt på kroppen min. Förutom styrka varannandag så har jag kört två konditionpass, först ett på 20 minuter där mestadels var stakmaskin på låg belastning. Idag körde jag 30 minuter, först 17 minuter stakmaskin. Första tio minuterna på motstånd 2 och sen körde jag resterande på motstånd 4. Trots det så började jag känna av min högra handled och avbröt nästan omgående. Körde sedan resterande 13 minuter på löpband. Först promenad på 7 km/h på lutning 11,7 %. Sedan löpning lite lätt på 8,5 km/h. Ironiskt nog var det löpningen som kändes minst men då bäst. Var exakt tvärtom för några dagar sen.

Har annars kommit tillbaka i arbete i skogen igen efter fem veckors frånvaro. Detta har faktiskt gått överförväntan och få ta det som bra och lugn distansträning framöver så få jag beta på med prehab- träningen.

Träna lite rullskidor igen

Strul med handled sen 1,5 vecka sedan men nu har jag åkt två rullskidpass i rad. Smärtfritt. Vackert så. Fortsatt strul med sätet men känns som inflammationen släppt. Ska till kiropraktikern på måndag så det ska väl ordna upp sig.

Har hursomhelst tränat två rullskidpass och ett styrkepass de senaste tre dagarna. Igår körde jag lugnt en dryg timme på 4:orna, klassiskt på rullskidbanan och det kändes bra. Idag skruvade jag upp intensiteten och körde stakintervaller på rullskidbanan. Körde en intervall runt kommande SM- banan (nästa helg) och sen en bara uppför och avslutade med en runt 1,7:an. Hade inga större förhoppningar att köra speciellt snabbt men tyckte jag åkte bra och hade bra träff där det gick lite lättare. All lutning uppför gick bara långsamt, orkade inte alls att hålla trycket vilket inte var så konstigt med min bakgrund. Var heller inte så konstigt att pulsen inte var så hög, utan tog slut muskulärt tidigare än vad jag blev trött. Såhär såg intervallerna ut i siffror:

  • 15:10 min – 5:04 km – 19,9 km/h – 150 (78%) snittpuls – 89 höjdmeter
  • 5:38 min – 1,30 km – 13,8 km/h – 166 (87%) snittpuls – 70 höjdmeter
  • 4:55 min – 1,66 km – 20,2 km/h – 159 (83%) snittpuls – 26 höjdmeter