Gamla stan

14895588_10153774382226707_586018309_o

Det första jag gjorde idag när jag vaknade, var att ta bort det extra stödförband som har legat som skydd över snittet från operationen igår. Jag hade galet svårt att gå igår, såg ut som man hade två könsorgan när jag gick. Snittet verkar ha läkt bra än så länge och idag kunde jag nästan gå normalt. Har inte hänt jätte mycket idag men jag och min mor gick till Gamla stan i Stockholm. Fint där men vädret var riktigt illa, blåst och snöblandat regn hela tiden. På eftermiddagen kom min bror och hämtade oss och vi körde till en annan gammal del/stad, nämligen Sigtuna. Blev även dagens andra fika där. Nu är man i Uppsala och imorgon ska vi alla tre åka till Östersund.

Bilder från dagen:

Smalt vid alla gränder i Gamla stan.

Smalt vid alla gränder i Gamla stan.

I Riksdagshuset tas det beslut som påverka Sverige, ibland bra och ibland mindre bra. Som idag då de beslutade att förlänga gränskontrollerna nere i Skåne. Lätt att sitta i Stockholm och bestäma hur man ska göra i andra delar av i landet, hade säkerligen varit ett annat beslut om den svenska regeringen legat i Malmö. Jag lider med de drabbade!

I Riksdagshuset tas det beslut som påverka Sverige, ibland bra och ibland mindre bra. Som idag då de beslutade att förlänga gränskontrollerna nere i Skåne. Lätt att sitta i Stockholm och bestäma hur man ska göra i andra delar av i landet, hade säkerligen varit ett annat beslut om den svenska regeringen legat i Malmö. Jag lider med de drabbade!

Närmare än så kom jag inte Rosenbad då jag tänkte snacka vet med Steffe Svetsare (stadsministen)

Närmare än så kom jag inte Rosenbad då jag tänkte snacka vet med Steffe Svetsare (stadsministern)

Coop måste vara århundrades skämt som lever i en fantasivärld med dubbelmoral. Bara bilden visar en ganska felaktig bild mellan ekologiskt och icke ekologiskt. En konventionella ko betar lika mycket som en ekologisk ko och håller öppna landskap lika mycket. Svårt att få in det tydligen. En annan Coop- skylt gjorde de reklam för ekologiska ägg. I dessa ägg innehåller det mycket dioxin som är ett miljögift. Dessutom utfodras EKO- höns ofta med fiskmjöl som importeras

Coop måste vara århundrades skämt som lever i en fantasivärld med dubbelmoral. Bara bilden visar en ganska felaktig bild mellan ekologiskt och icke ekologiskt. En konventionella ko betar lika mycket som en ekologisk ko och håller öppna landskap lika mycket. Svårt att få in det tydligen.
En annan Coop- skylt gjorde de reklam för ekologiska ägg. I dessa ägg innehåller det mycket dioxin som är ett miljögift. Dessutom utfodras EKO- höns ofta med fiskmjöl som importeras från ett annat land för de kan inte äta all typ av foder för de ska kallas EKO- höns. Värt att tänka på om man ska köpa ägg och baka, säkerligen 0 % av de som bor i Gamla stan som har koll på detta.

Min nya medicin, Betablockarare.

Min nya medicin, Betablockerare. Igår kväll tog jag reda på vad min medicin innehåller och om jag kan använda det eller behöver söka efter dispens för att kunna tävla. Tog två minuter att finna om det var godkänt eller inte på Riksidrottsförbundets (RF) hemsida över tillåtna och icke tillåtna preparat. Jag fick även svar från en läkare mer exakt vad som gällde, mest för att dubbelkolla. Metoprolol som jag tar nu är godkänd så länge jag inte tävlar i koncentrationssporter som, biljard, golf eller skytte. Så länge jag inte börja med skidskytte så är det lugnt. Och eftersom medicinen drar ner prestationsförmågan (pulsen) så är den fritt fram att använda för t.ex. löpning och skidåkning. Att kolla upp sådana preparat är busenkelt och visar hur grovt misstag (om det nu var ett misstag) av Therese Johaug när hon åkte fast.

4 tankar kring ”Gamla stan

  1. Håkan

    Ekologiskt kontra konventionell odling är inte svart eller vit över alla livsmedel ens när det gäller det som produceras i Sverige. Rapsolja är (eller förhoppningsvis var) bästa exemplet där konventionell odling i princip alltid besprutats med neonikotinoider. Det har visat sig leda till stora problem för humlor och bin.Där är ekologiskt ett självklart val. När det gäller ägg och rotsaker mer tveksamt. Potatis besprutas ganska hårt men vad jag vet är det inte med bekämpningsmedel som är i någon gråzon.
    Ett problem här är brist på transparens och kunskap. I princip är det bara ett fåtal forskare som har någon aning och väldigt sällan besitter de hela bilden. Människor i gamla stan och bönderna har det då inte!

    Svara
    1. Johannes Inläggsförfattare

      Jag menar inte att man ska köpa konventionella produkter hela tiden, det viktigaste är att konsumenter vet vad skillnaden är på riktigt, mellan ekologisk och icke ekologisk. De ska veta att det finns naturliga gifter i ekologiska produkter och i icke ekologiska produkter kan finnas spår av bekämpningsmedel.

      Något som få vet när det gäller besprutning i raps som kan påverka humlor och bin, är att man endast få bespruta vissa korta tidpunkter på nätterna, allt för att påverka humlor och bin så lite som möjligt. De som bespruta sina gröder gör det inte för skoj skull utan de gör det för att få en sådan bra produkt man bara kan och få. Det är därför man måste ha sprutcertifikat, för att förstår skillnaderna och kunna bekämpa säkert. Har bl.a. gjort ett examensarbete kring bedkämpningsmedel och dess inverkan på miljön. Det viktigaste är att svenskar handla svenskt och gärna köpa livsmedel så nära som närmsta gård om man kan. Mer hållbart än så blir det nästan inte, om man inte odlar själv och jagar själv.

      Tillslut kan jag säga att alla slags bönder har klart bättre kännedom om livsmedelsprodukter än vad de har som bor i gamla stan.

      Svara
  2. Håkan

    Häri ligger det enormt stora problemet! Vi konsumenter har väldigt dåligt underlag för att fatta beslut om vilka produkter vi faktiskt ska köpa. Det finns egentligen inget faktaunderlag som gör det möjligt att avgöra om en ekologisk eller icke ekologisk vara är bättre. Vi tvingas generalisera och då är den enklaste vägen för konsumenterna att välja en väg. tex alltid svenskproducerat, alltid närodlat eller alltid ekologiskt. Det oavsett om det är bra eller inte. Ta morötter tex. Mig veteligen finns det inget skäl vare sig med avseende på besprutning eller näringsvärde att välja ekologiska tyska morötter före svenska medans det kan finnas miljömässigastarka skäl att välja spanska tomater före svenska växthusodlade. Det behövs mer information om vilka avtryck som en produkt gör på miljön och den informationen behöver sedan också relateras till näringsinnehåll. Om vi skulle övergå till att bara äta sallad istället för nötkött så skulle inte jordens åkerareal räcka till. Det är helt orimligt att lägga det kunskapsansvaret på konsumenterna. Det måste tas av myndigheter och producenter om det ska göras någon skillnad. Tex borde KRAV omarbetas till att innefatta även effektmål och inte bara producentmål. Det skulle ge en bättre bild.

    Nej, jag visste inte att raps endast fick besprutas på nattetid. Det verkar dock tyvärr inte ha hjälpt men det är väl snart totalförbud mot neonikotinoider och det räddar förhoppningsvis upp situationen.

    Det är väl rätt givet att bönder besprutar sina produkter inte gör det för nöjes skull. Några gör det av slentrian men en i slutändan handlar det om optimera med avseende på kvalitet, kvantitet och mängden arbete. Klart det skulle fungera att rensa tistlar för hand men det är ju helt irrationellt i dagens jordbruk. Med tiden kanske drönare kan lösa just den biten.

    Jag är absolut för svenskproducerat! Kanske med undantag för växthusodlingar som fortfarande förbrukar en stor andel diesel och olja. Jo, de finns! Nära mig dessutom! Vi är rätt sparsamma med bekämpningsmedel och har en generellt väldigt bra djurhållning. Något vi ska vara mycket stolta över. Men vi har saker som kan bli bättre. Effektivare utnyttjande av gödning, mindre utsläpp till vår vattenmiljö och mindre förbrukning av fossila bränslen är några områden.

    Jag är också ganska övertygad om att de flesta bönder har bättre koll på livsmedelsprodukter än de som bor i gamla stan. Skam vore det väl annars? Däremot är jag inte lika övertygad om de verkligen har någon större kännedom om vilka effekter bekämpningsmedel har.

    Svara
    1. Johannes Inläggsförfattare

      Enig när det gäller att göra det mer tydligt för konsumenterna vad det är för livsmedel man faktiskt köper i affären och sedermera äter. Där finns det mycket som kan bli bättre. Ett annat problem är att olika länder har till stor del olika regler i både ekologiskt och icke ekologiskt lantbruk och därför är det bästa och säkraste att handla svenskt. Det allra bästa är att man själv kan jaga sitt kött, har nästan bara positiva aspekter, både på miljön och för djuret.

      Så sent som i år beslutades att neonikotinoider ska förbjudas helt på raps, vilket på sikt kan göra att det kan vara svårt att få tag på rapsolja på sikt. Alltså kan man köpa konventionell rapsolja som inte längre innehåller neonikotinoider. Även om man använder besprutningsmedel så tar det inte död på allt ogräs på åkrar som man inte vill ska vara där. Just tistlar är något som all slags lantbruk har problem med. Som t.ex. i betesfält så måste man ta bort dessa förhand, om tid och resurser finns.

      Vi ska vara mycket stolta över bönder, svensk lantbruk/landsbygd är en av de största grundpelarna i det svenska samhället och hur det landet kan fungera. Svenska bönder är mer måna om effektivisera sitt lantbruk, därför har de flesta studerat idag och är mycket kunniga inom området och det finns ingen som vill släppa ut mer gödning och utsläpp än nödvändigt förstås. Ett skrämmande och absurt exempel är att man måste har certifikat för bekämpningsmedel i lantbruket men som privatperson kan du knalla in i Granngården och handla preparat för sin privata gräsmattan utan utbildning och tillstånd. Där har vi ett riktigt problem som det knappast talas om. Fossila bränslen kommer komma allt mer, men det går lika långsamt övrigt i samhället. Användning av gödning kommer med största sannolikhet användas allt mer om fler djurgårdar försvinner i Sverige. Djurens kretslopp med bl.a. det egna avföring som gödsel på åkrar är mycket viktigt del och väldig miljövänligt. Väldigt svårt att ersätta djuren.

      Det är klart bönder kan mer och har bättre koll än de som bor i storstan. Svenska bönder oavsett om de är konventionella eller ekologiska har väldigt bra koll på bekämpningsmedel och därför det finns utbildning inom detta. Detta gör att bekämpningsmedel idag går till på ett väldigt säkert sätt, mer än vad man tror. Det är egentligen bara ett skyfall efter en bekämpning det kan läcka ut, annars är dagens bekämpningsmedel så få och få blir godkända från Kemikalieinspektionen. Alltför det ska vara säkert. Ytterst få som förstår hur säkert och bra det faktiskt är med bekämpningsmedel.

      http://www.kemi.se/nyheter-fran-kemikalieinspektionen/2016/kemikalieinspektionen-ger-inte-dispens-for-rapsmedel/

      http://www.atl.nu/synpunkten/billig-ekomjolk-sanker-hela-mjolksverige/

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *